Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Napisane by on w Dieta | 0 comments

Surowa dieta

weSurowa dieta zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie. Dzieje się tak, ponieważ cały czas wzrasta świadomość w ludziach o wpływie prawidłowego żywienia na zapobieganie chorobom oraz poprawie stanu zdrowia. Jeszcze niedawno surowa dieta była tylko sposobem na walkę z nadprogramowymi kilogramami, zaś dziś staje się wyznacznikiem całego stylu życia. Dlaczego dieta ta zyskuje coraz więcej zwolenników? Surowa dieta jest sposobem na odżywianie polegającym głównie na spożywaniu produktów wyłącznie w formie surowej lub w formie podgrzanej, ale nie poddanej wpływowi obróbki cieplnej. Surowa dieta dosyć często brana jest jako formę weganizmu, tylko że bardziej restrykcyjną, ponieważ zabrania gotowania, smażenia oraz pieczenia potraw. Dzięki temu pozwala na powrót siły witalnej oraz spadek masy ciała w ciągu, zaledwie dwóch tygodni od rozpoczęcia jej. Za głównego zwolennika oraz ojca diety uważa się Paula Nisona. Surowa dieta to efekt badań Paula nad jego ciałem, ponieważ zdiagnozowana choroba Leśniowskiego – Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego uniemożliwiały mu utrzymanie odpowiedniej siły i wigoru. Dzięki stopniowemu odrzucaniu różnych produktów i zastępowaniu ich surowymi owocami i warzywami odzyskał siły i zdrowie. Według Paula nasze organizmy wskutek przyjmowania pokarmów zakwaszają się, dlatego ważne jest, by do diety zostały wprowadzone produkty zawierające właściwości zasadowe, które obniżą pH, a produkty warzywne i owocowe oraz soki prowadzą do odkwaszenia. Nison wskazuje, że nie powinno spożywać się w dużych ilościach pokarmów pochodzenia zwierzęcego jak ryb, drobiu, baraniny, wołowiny, wieprzowiny oraz wędlin. Oprócz mięs powinno się wykreślić również sery, jaja, twarogi, chleb, cukier oraz biały ryż. Surowa dieta powinna, więc zawierać tylko owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej.

Jak wskazuje Paul Nison, surowa dieta może być również poddawana działaniu temperatury nie wyższej niż 41 stopni ponieważ temperatura wyższa może spowodować uszkodzenie witamin oraz enzymów. Surowa dieta powinna opierać się również na sokach, ponieważ z uwagi na ich szybkie trawienie i przyswajalne w całości witaminy w nich zawarte znacząco przynoszą same pozytywne wartości do naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, by soki były pozbawione konserwantów oraz słodzików, a najlepiej przygotowane w domowej sokowirówce. Przed rozpoczęciem diety należy skonsultować się lekarzem, ponieważ surowa dieta może zostać wykluczona w niektórych wypadkach

Przykładowy dzień z surową dieta:

Śniadanie:

– surówka z selera i marchwi

– koktajl z truskawek

– koktajl bananowy

Obiad:

– surówka z sałaty, pomidorai cebuli

– kilka liści sałaty, rzodkiewka, migdały

– surówka z owoców

Kolacja

– orzechy nerkowca, sok z pomarańczy

– surówka z brokół, jabłek i rodzynek

– tarte jabłko z marchewką

Post a Reply