Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Napisane by on w Dieta | 0 comments

Czym jest dieta bezglutenowa

O diecie bezglutenowej głośno w Polsce jest od niedawna. Prawda jednak jest taka, że już od lat spotykane są osoby, których organizmy nie przyswajają glutenu. Dieta bezglutenowa to nie jest bowiem kolejny cud-sposób na smukłą sylwetkę, oczyszczenie organizmu czy wzmocnienia włosów i paznokci. Ten schemat żywienia ma za zadanie ograniczenie niemal do zera pożywienia zawierającego gluten u osób, które na ten składnik odżywczy są uczulone. Dieta bezglutenowa jest bowiem zaleceniem w przypadku leczenia (ale też profilaktyki) celiakii. Choroba ta często ma podłoże genetyczne, dlatego tak ważne jest, by już w okresie niemowlęcym powoli i odpowiednio sprawdzać reakcję organizmu na gluten. A czym jest gluten? Jest to substancja obecna w zbożu. Tak więc, mówiąc krótko, dieta bezglutenowa jest wolna od wszelkich produktów zawierających zboża ? i naturalne, i przetworzone.

Gluten jest obecny przede w takich zbożach, jak pszenica, żyto i jęczmień, jednak w Polsce w ramach leczenia i profilaktyki celiakii zabrania się także spożywania owsa. Wynika to z tego, że nasz rodzimy owies jest mocno zanieczyszczony innymi zbożami.

Dietę bezglutenową w przypadku celiakii należy stosować przez całe życie. Profilaktyka tej choroby stosowana jest natomiast w wieku niemowlęcym ? by zminimalizować ryzyko wystąpienia reakcji uczuleniowej na gluten przez pierwsze miesiące dziecko w ogóle nie otrzymuje produktów zbożowych. Dopiero w określonym czasie (ok. 6 miesięcy, dokładny czas zależy m..in. od tego, jakim mlekiem dziecko jest karmione ? mlekiem matki czy modyfikowanym) gluten jest powoli i stopniowo wprowadzany do codziennej diety (w formie kaszek zbożowych).

Czytając na etykiecie, że produkt jest bezglutenowy, należy mieć świadomość tego, że normy obowiązujące w krajach Unii Europejskiej (obowiązujące od 1 stycznia 2012 r.) uznają za dopuszczalne, by w takim produkcie znajdowało się do 20 mg/kg glutenu. Z kolei, gdy coś sygnowane jest hasłem ?produkt o bardzo niskiej zawartości glutenu?, oznacza, że zawartość glutenu nie przekracza 100mg/kg.

Post a Reply